Dela

Strune so svojevrsten projekt, v katerem sta sodelovala Miha in njegova snaha Jakqui, vsak s svojimi petimi pesmimi. Vse pesmi sta pisala v svojem jeziku, za uskladitev prevoda med avtorjema pa je umetelno poskrbel Mihov sin Andrej. Knjižica, ki je bila prvotno mišljena zgolj kot preprosta zbirka pesmi dveh poetov, ki bi jo kot darilo ob koncu leta, družina Remec podarjala svojim sorodnikom, prijateljem, znancem, je na koncu izšla kot knjižica, z vsemi sestavinami, ki se podajo pravi pesniški zbirki.

PESMI, Amalietti&Amalietti, d. n. o., 2014

»

Miha Remec se tudi v Žar ptici suvereno sprehaja po časovni in prostorski osi: tematika njegove znanstvenofantastične literature se dogaja na vseh njunih možnih koordinatah … Čas mu je tako univerzalni kontinuum, izmuzljiv in nepredvidljiv, rabelj in milostnik, samozadosten in večen; ne-s-končen … je napisal Janez Majnič v uvodni študiji k zbirki zgodb Astralni svetilniki.

PREVEDENO, Književni klub Brčko distrikt BiH, prevedel Žarko Milenić, 2013

»

Pogrešanja, četrta pesniška zbirka Mihe Remca, je izbor lirične refleksije o ljudeh in stvareh iz preteklosti in sedanjosti, ki so pustili svoj odtis na pesnikovi duši. Pesmi so utrinki potovanja skozi čas in prostor Remčevega sveta, ki se prične na Poti spominov, vodi skozi Pogrešanja vse do samega Ubežnega roba.

PESMI, samozaložba, 2012

»

Pred ljubiteljem poezije se razodeva pesniška zbirka z naslovom Zamolčani stihi, ki na svojih straneh razgrinja enainštirideset pesmi. Avtor jih razvršča v tri različno dolge in vsebinsko naravnane sklope; to so Ljubezni jadi, Prigodnice in Okrogle viže.

PESMI, Ekslibris, Grosuplje, 2011

»

V romanu Mitrejin koder je v ospredju tema kloniranja in časovnega potovanja. Glavni junak Orfej (Orf) in klonesa Mitreja (Eja) iščeta časovno struno v rimsko Petoviono, kar bi bil dokaz, da lahko vsak dogodek odzvanja tako minulost kot prihodnost in da so možna potovanja v času. A skrivnosti, ki jih odkrivata v Petovioni, so mračne, ljubezen in erotika, ki jo povezuje, prepovedana.

ROMAN, Študentska založba, Ljubljana, 2011

»

Slovenci smo nedvomno narod pesnikov, a dobre ljubezenske lirike in Erosa nam na splošno hudo manjka. Zato bo mladostna pesniška zbirka Mihe Remca in pesnikova popolna predanost ljubezni ter ljubljeni izbranki srca velika novost in nekaj svežega ter privlačnega.

PESMI, Založba Amalietti&Amalietti, Ljubljana, 2009

»

Ostrostrelka je nov, sila domiseln in učinkovit ter ponovno nadvse izviren roman barda slovenske zanstvene fantastike. Miha Remec je z ostrostrelsko natančnostjo in v svoji znani maniri velikega pisatelja popisal zgodbo vegetarijanke Alite in njeno usodno srečanje z mesojedcem Rokom na pravzaprav nam domačih tleh, a v drugem in drugačnem, prihodnjem času, ter njuno popotovanje v obljubljeno deželo daleč in visoko na vzhod...

ROMAN, Založba Spirea, Slovenj Gradec, 2008

»

V letu 2004 je Miha Remec zaključil tretji del iz svoje velike sage - roman z naslovom Iks (ali velika samota Noetove barke). Vsi trije romani (Iksion, Iksia, Iks) predstavljajo obsežen, celovit in v bistvu zaključen antiutopičen ciklus. Remec se z njim predstavi kot mojster velikih razsežnosti, ki sodi v vrh svetovne znanstvene fantastike. Njegova zasluga je med drugim tudi, da se je slovenska znanstvena fantastika uveljavila kot samostojen, priznan in plodovit žanr.

ROMAN, Študentska založba Litera, Maribor, 2006

»

Miha Remec je, ni kaj, napisal novo mojstrovino. Iksia je zgodba o vesoljskima Juliji in Romeu... Remčeva erotika se bere kot visoka pesem, doživlja pa prav tako, saj je samoumevna in sugestivna, njen dosedanji vrh pa, bodimo izzivalni, opojen, sproščen, nezadržen, neoviran, brezmejen in drzen... (J. Majnič)

ROMAN, Založba Obzorja, Maribor, 2001

»

S časopotniškim romanom Trapanske kronagrafije se Remec vrača v zanke "časenja", "izčasenja" in "včasenja". Delo je trpek posmeh novemu času, ki ga žive Slovenci na svojem malem "planetu" v velikem "vesolju".

ROMAN, Podlistki Nedela, 1995 -1997

»

Scenarij za TV igro, ki ni bil izveden, se dogaja v vesoljski ladji, ki raziskuje neznana prostranstva.

SCENARIJ, Revija Srp, št. 7-8, Ljubljana, Kranj, 1995

»

V zbirki kratkih znanstvenofantastičnih zgodb Astralni svetilniki razberemo, da je avtor nagnjen k tematiki, ki opozarja na zgrešeno smer človeškega razvoja. V teh zgodbah prevladuje katastrofičnost.

NOVELA, Kiki Keram, Ljubljana, 1993

»

Zapiski odposlanca Zemlje je mladinska povest z vrsto simpatičnih lastnosti. Naslov nas zapelje v pričakovanje, da imamo opraviti z znanstvenofantastičnim besedilom za mladino, pa ni tako.

POVEST, Prešernova družba, Ljubljana, 1991

»

Neuprizorjena drama, politična kriminalka, ki je ostra obsodba povojne oblasti in revolucije, ki žre svoje otroke, obenem pa drama nakazuje nezmožnost sprave med vero in komunizmom.

DRAMA, Dialogi št. 5-6, Maribor, 1989

»

Ta znanstvenofantastična pravljica širi obzorja in otrokom odpira drugačno podobo stvarjenja stvarstva in možnosti prehajanja življenja iz drugih svetov.

PRAVLJICA, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1989

»

Zelena zaveza je političnofantastični roman. Dogaja se okoli leta 2087 v irealnih okoliščinah v Sloveniji, ki kot nekakšna samostojna država sodi v nekakšno zvezno Balkanijo, od katere se odcepi. Delo se je izkazalo za osupljivo natančno prognozo slovenske pomladi.

ROMAN, Založba Borec, Ljubljana, 1989

»

"Iz obeh pripovedi (Lovca in Nečiste hčere) je zaznati Remčeve tematsko-motivne premike k novim idejam in problemom, ki jih ubeseduje v kratkih zgodbah." (Drago Bajt)

ROMAN, Prešernova družba, Vrba, Ljubljana, 1987

»

Roman Veliki voz je napisan dobro, vešče, pregledno. Njegova posebna odlika so dokumentarno realistične podrobnosti o predvojnem, vojnem in prvem povojnem času.

ROMAN, Založba Borec, Ljubljana, 1986

»

Zagrenjen novinar, veteran v večji časopisni hiši dobi poniževalno nalogo, da napiše lahkotno poletno reportažo o nezemljskih bitjih, ki so jih videvali ludje v okolici Kamnika. V nevihtni noči sreča Mano in začno se dogajati čudne reči.

ROMAN, Pomurska založba, Murska Sobota; Tehniška založba Slovenije, Ljubljana, 1985

»

Pesniška zbirka 1946-1949.

PESMI, Dialogi, št. 3 - 4, Maribor, 1981

»

"Iksion je Remčev ustvarjalni vrh zadnjih let in zanimiv dosežek sodobne slovenske proze in antiutopičnega romana sploh." (Drago Bajt)

ROMAN, Pomurska založba, Murska Sobota, 1981

»

Dogajanje je umeščeno v družbo prihodnosti (Unija), kjer se skozi strukturno linearno zasnovano problematiziranje odnosov med spoloma (osnova in prispodoba za razčlembo modificiranih odnosov med ljudmi samimi ter tudi med ljudmi in /neprepoznavnimi/ humanoidnimi roboti), upodobi človeška praznost, odtujenost in zaprtost.

ROMAN, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1980

»

"Votlina je prvi Remčev znastvenofantastični roman, v katerem pa je že nakazal in zajel v bistvu vse osnovne žanrovske teme ter opozoril nase s posebno strukturo dela, še bolj pa s svojskim pojmovanjem tako stvarnega kot miselnega sveta."
(J. Majnič)

ROMAN, Založba Obzorja, Maribor, 1977

»

"Povest Smrt v kurentiji je nastala po motivu, ki ga je Remec obravnaval že v svoji prvi drami Mrtvi kurent. Tako se Remec ponovno vrača h kmečki snovi."

POVEST, Založba Kmečki glas, Ljubljana, 1977

»

Antiutopična žalošaloigra, v kateri se poroboteni človek poskuša odtrgati od svojega mehaničnega nadzornika.

DRAMA, Gledališče Bohinjska Bistrica, 1994-1995, 1975

»

"Kar daje Sončnemu obratu najizrazitejšo osebno noto, je njegovo obravnavanje spolnosti, ki mu je tuja vsakršna erotična hipokrizija."
(M. Kramberger)

ROMAN, Založba Obzorja, Maribor, 1969

»

Problematika besedila je razpeta od boja partizanov-kmetov in odnos do njih po drugi svetovni vojni. Remec prikazuje pravico oblasti, ki naj bi bila napredna pa sama ne uvidi, da je papirnata, brezdušna, da deluje po logiki absurda in je pretirana na rob nehumanosti.

DRAMA, SNG Ljubljana, 1966,1967

»

Počasno umiranje ribičev, ki so zašli na območje jedrskih poskusov in bili izpostavljeni smrtonostnemu sevanju. To gledališko delo že vsebuje elemente znanstvene fanstastike, značilne za poznejše Remčevo ustvarjanje.

DRAMA, SLG Celje, 1962

»

Žaloigra ostarelega kmeta, ki nima potomstva in poskuša obdržati stari običaj, ko je maska kurenta prehajala od očeta na sina.

DRAMA, SNG Maribor, 1959,1960

»

Pravljica, ki že daje slutiti znastvenofantastično usmeritev pisatelja Remca.

PRAVLJICA, Založba Obzorja, Maribor., 1959

»

Pripovedke, ki so jih pripovedovale babice ob zimskih večerih svojim vnukom.

PRAVLJICA, Založba Obzorja, Maribor, 1957

»