Novice in članki

Nekrolog


Miha Remec, največji slovenski pisatelj znanstvene fantastike, je tiho in za vedno odšel na svojem ljubljanskem domu ob samem koncu letošnjega poletja.

»

V tretji številki znastvenofantastične revije Orion, ki jo izdaja Književni klub Brčko v BiH, je bil objavljen odlomek iz romana Prepoznavanje. Odlomek je iz slovenščine prevedel Žarko Milenić, ki ima s prevodi Remčevih del že precej izkušenj.

»

V založbi Književnega kluba Brčko, distrikt BiH, je v začetku avgusta izšla zbirka izbranih fantastičnih in znanstveno fantastičnih zgodb Žar ptica. V hrvaščino jih je prevedel Žarko Milenić.

»

V deveti številki Siriusa B, revije za znanstvenofantastično književnost, ki izhaja v Zagrebu, je med kratkimi zgodbami vidnih starejših in mlajših avtorjev te zvrsti izšla tudi Remčeva Hiša.

»

V Brčkem distriktu BIH, je tamkajšnji Književni klub založil izbor Remčevih kratkih znanstvenofantastičnih zgodb pod naslovom Žar ptica. Zgodbe je prevedel iz slovenščine književnik in prevajalec Žarko Milenić, knjiga pa je tik pred izidom.

»

V jesensko-zimski številki Riječi, časopisu za književnost in kulturo, ki izhaja v Brčkem (BiH), je objavljena Remčeva znanstvenofantastična zgodba Dromidska slika (Dromidska podoba), ki jo je v bosanski jezik prevedel pisatelj in prevajalec Žarko Milenić.

»

Pogrešanja je prvo delo Mihe Remca, ki je izšlo v samozaložbi. Ker se pojavlja več vprašanj, kje je možno kupiti knjigo avtor sporoča, da je pesniško zbirko možno naročiti prek stičnice, kjer izpolnite svoje podatke. Knjižico bo avtor poslal po povzetju, cena je 9 € s poštnino.

»

Iz tiskarne so prišla Pogrešanja, najnovejša zbirka pesmi, ki jih je v lanskem in letošnjem letu napisal Miha Remec.

»

V Brčkem je izšla revija Riječ (1-2 številka), časopis za književnost in kulturo. Založnik in urednik je književnik Žarko Milenić. Izid revije denarno podpira Vlada Brčko distrikt BiH. V zajetnem svežnju 387 strani objavljajo svoje prispevke številni pisatelji, pesniki in esejisti, največ iz Bosne in Hercegovine, pa iz Srbije, Črne gore, Hrvaške in Makedonije. Slovenijo zastopata s prevedeno pesmijo Lucija Stupica in s kratko zgodbo Miha Remec.

»

Novinarka Katja Petrovec je v Nedeljskem dnevniku konec junija v rubriki Neznano raziskovala pojav neznanih letečih predmetov v okolici Bohinja. V svoj prispevek je spretno vpletla tudi ozadje romana Mana , ki se krajevno dogaja prav v tem čudovitem koncu Slovenije in časovno prav v poletnem času.

»

Pri ljubljanski Založbi Edina je pravkar izšla dvanajsta zbirka pesmi slovenske pesnice Vanje Strle Barviti totem Zemlje. Kot je v spremni besedi zapisal Andrej Detela, ta zbirka predstavlja »vrhunsko poezijo, ki izžareva lepoto duše in v pesniški govorici čuteče diha z osnovnimi filozofskimi vprašanji našega časa.« Zbirko zaključuje avtoričin izredno prenikav esej Recesija vrednot – je ali ni? Svoje vtise o poeziji Vanje pa je prispeval tudi Miha Remec in jih lahko preberemo v nadaljevanju …

»

V spletnem intervjuju z naslovom „Zmeraj se bo našel kakšen 'čistun', ki ga bo erotika šokirala...“ objavljenem 8. 5. 2012 na portalu Moškisvet.com, Miha Remec odgovarja na vprašanja o svojem ustvarjanju in delih. Vsebina intervjuja pa se ne dotika samo erotike, ampak se dotakne tudi odnosa države do slovenske kulture nasploh.

»

Danes, 22. 4. 2012 je v sodelovanju s podjetjem Petrov&Petrov zaživela prenovljena spletna stran na naslovu WWW.MIHA.REMEC.SI.

»

Bralni krožek v Domu upokojencev na Ptuju je (13. 3. 12) na povabilo voditeljice Viktorje Dabič obiskal pisatelj Miha Remec. Predvsem slabovidnim krožkarjem je namreč pred tem brala njegov roman Veliki voz, v katerem avtor, rojen Ptujčan, opisuje usodo ptujske meščanske družin pred drugo svetovno vojno, med vojno v izgnanstvu v Srbiji in v povojnem času.

»

Literarni večer bo v četrtek, 20. 10. 2011 ob 19. uri v razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj. Z avtorjem se bo pogovarjala Darja Plajnšek.

»

V ponedeljek, 27. junija 2011, ob 11. uri bo na Študentski založbi na Borštnikovem trgu 2, v Ljubljani predstavitev nove zbirke Zapisani v Ptuj. V okviru predstavljenih del bo predstavljen tudi roman Mihe Remca, Mitrejin koder.

»