Neznano: Izgubljeni v Bohinjskem trikotniku

Novinarka Katja Petrovec je v Nedeljskem dnevniku konec junija v rubriki Neznano raziskovala pojav neznanih letečih predmetov v okolici Bohinja. V svoj prispevek je spretno vpletla tudi ozadje romana Mana , ki se krajevno dogaja prav v tem čudovitem koncu Slovenije in časovno prav v poletnem času.


Ta z gorami obdana dolina, ki jo zaključuje ledeniško jezero in slap Savica, je prav tako prevzela pisatelja in novinarja Miha Remca, ki si je Bohinj sposodil v svojem romanu Mana, je zapisala novinarka in v nadaljevanju osvetli tudi navdih, ki je dal snov Mihi za časovne zapiske časnikarja Jurija Jereba. "Bohinjski trikotnik, izginuli ljudje, tam so možnosti, da človek kam zaide. Meni osebno so se v Bohinju vseskozi dogajale čudežne, zanimive reči. Bohinj mi je zelo blizu. Na Voglu sem spoznal ženo, bilo je tako nemogoče srečanje v zasneženem večeru, vse ceste so bile zametene. Milijarde naključij je, da se srečaš, in potem hipec, ki postane trajnost," pojasni Remec, zakaj prav Bohinj. A da pojasnimo, zakaj prav Remec in njegova Mana. Gre namreč za znanstveno-fantastični roman, v katerem ljudje v Kamniku videvajo majhne postavice, imenovane kamniške postavice, novinar Jereb pa mora vso zadevo raziskati in napisati o postavicah reportažo. Čeprav je na začetku nejevoljen in nejeveren, se vse spremeni, ko ga s kroglasto strelo obišče postavna mladenka Mana. Njegovo življenje dobi v hipu smisel, še posebej po burni noči v Bohinju, nad katerim posije svetla zvezda.

Skrajšana spletna verzija članka iz Nedeljeskega dnevnika je dostopna na: http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/nedeljski/1042537116.