MIHA REMEC

Vremensko vojskovanje

Vzhodno obalo ZDA je grozljivo opustošila »orkanka« Sandy. Kmalu potem pa je peščeni vihar zasul s peskom skoraj polovico Kitajske. V preteklosti so se že večkrat dogajala podobna vremenska povratna dogajanja in ker so Kitajci priznali, da obvladujejo »delanje« vremena, so bili znanstveni fantasti prepričani, da se velesili skrivaj vojskujeta na vremenskem polju.

Nedvomno se meteorološka znanost ukvarja z možnostjo, da bi se človeštvo ubranilo vremenskih ujm. Nedvomno tudi vojska pristavlja lonček, saj vidi v vsakem dosežku znanosti možnost, da ga uporabi kot orožje. Vendar je težko verjeti, da bi bilo v ozadju sedanjega obdobja silovitih podnebnih sprememb po vsem svetu kakšno vremensko vojskovanje.

Zanesljivo pa je čedalje bolj nemirna zemeljska notranjost in ozunje opozorilo človeštvu, da se mora pripraviti na korenite spremembe, če hoče preživeti na tem planetu. Arheološka znanost danes spoznava, da so v preteklosti iz doslej neznanega vzroka izginule civilizacije, med katerima so tudi Maji, doživele izbris zaradi spremenjenega podnebja.

Človek ni in nikoli ne bo gospodar narave, ampak je del planetarnega in vesoljnega organizma, v katerem mu je dano zavestno živeti.