MIHA REMEC

Ura kulture

Bodoča predsednica vlade, če jo bo te dni sploh sestavila, je napovedala pomenljivo dejanje: spet bo uvedla kulturno ministrstvo, ki ga je Janša nesramno nekulturno ukinil. In mnogim kulturnikom se je prikupila. Prvi hip je zrastel tudi moj pisateljski ponos, ki pa je po treznem premisleku splahnel …

Kakšen prid pa sem imel od ukinjenega prejšnjega ministrstva za kulturo in njegove Agencije za knjigo? Nobenega! Le ena od mojih knjig (roman Iks) je po osamosvojitvi dobila subvencijo kulturnega ministrstva in to leta 2006 pod Janševo prvo vlado, pa še to verjetno po pomoti, saj nikoli nisem bil blizu desničarstvu. Vse drugo je izšlo z odrekanjem honorarja, s pomočjo nedržavnih donatorjev in samozaložništvom.

Torej je popolnoma vseeno, ali imamo ali nimamo ministrstvo za kulturo, vsaka vlada namreč namenja za izvirno slovensko knjigo manj denarja. Okrog tega ubornega korita pa se prerivajo predvsem določeni koritniki in truma založnikov, čeprav tarnajo, da se s trženjem knjig ne da živeti.
Samo z vzpostavitvijo kulturnega ministrstva ne bo udarila ura kulture in se ne bo oblikoval nov odnos do kulture, predvsem do izvirne slovenske knjige, ki ne bo več v niši tržnega blaga in koritništva.

Ne bodo banke ohranile v globalnem svetu našo majhno jezikovno skupnost, ampak govorjena in zapisana beseda.