MIHA REMEC

Strahovladje

Danes dopoldne so Slovenijo preletavala Natova bojna letala, ki so sodelovala pri urjenju protizračne obrambe slovenske vojske. Nad Ljubljano je eno od letal izvajalo prelet in zaobrat na meji preboja zvočnega zidu, kar so najbrž slišali tudi poslanci v parlamentu … Čeprav je bila javnost s skromnimi obvestili obveščena o preletih letal v teh dneh, je marsikoga od starejših, ki smo preživeli dve vojni, spreletel neprijetni občutek, kajti živimo v času strahovlade.

Izraz strahovlada za trenutno vlado na oblasti beremo in slišimo čedalje pogosteje. Sam pojem razlaga slovar slovenskega jezika zelo skopo, zgolj kot oblast, ki temelji na strahovanju in nasilju. Bolj zgovorni so spletni portali. Tam med drugim zasledimo, da je strahovlada izraz za oblast, ki sistematično zastrašuje politične nasprotnike in izvaja nad njimi nasilje, običajno pod krinko izrednega stanja zaradi državne ogroženosti. Strahovlada je pogosto tudi posledica paranoje in spletk med vladajočimi politiki. Zveni precej znano.

Nenehno strašenje državljanov, da bodo ostali čez noč brez plač, pokojnin in zdravstvenega varstva, če ne bodo omogočili vladajoči stranki obvladovanja vseh oblastnih inštitucij, povzroča môro, da se mnogi ustrašijo celo zračne vaje lastne vojske in jo vidijo kot del vladnega zastraševanja in grožnje.