MIHA REMEC

Skrunitev imen junakov

Kljub protestom leve politične opcije in javnosti, obrambni minister Aleš Hojs ni preklical ukaza o preimenovanju ljubljanske Vojašnice Franca Rozmana Staneta v Vojašnico Edvarda Peterka. Slovesno so preimenovanje opravili v petek, trinajstega julija …

Čast in slava obema: padlemu slovenskemu partizanskemu poveljniku v drugi svetovni vojni in padlemu teritorialcu med slovenskim osamosvajanjem. Toda sleherni normalno misleči Slovenec se zgrozi ob dejstvu, da določena ideološka strankarska opcija izkorišča mrtve padle junake za obračunavanje z zgodovinsko preteklostjo, s katerim prizadeva veliko ljudi in znova odpira razkol med državljani v teh kriznih časih.

Razmišljam: kaj bi se zgodilo, če bi prejšnja vlada Boruta Pahorja, kmalu potem, ko je prišla na krmilo države, preimenovala od prejšnje vlade Janeza Janše poimenovanega ljubljanskega Letališča Jožeta Pučnika v Letališče Hermana Potočnika Nordunga, vizionarja poletov v vesolje slovenskega rodu, kar sploh ne bi bilo nesmiselno? Imeli bi še en opozicijski referendum, zahtevo za odstop vlade, presojo ustavnega sodišča … Ljudje božji, kdaj nam bo dovolj teh strankarskih poniglavosti?