MIHA REMEC

Repatica prihaja

»Astronomi so pred dnevi odkrili velik komet, ki se bo konec prihodnjega meseca prikazal na nebu in morda zasvetil bolj kot Luna,« me preko stičnice na moji spletni strani obvešča prijatelj Luka R. »Me zanima, kaj vpliva na velikost in svetlost repa repatice in ali imajo res kakšen usodni pomen?«

Kljub vsej natančnosti sodobne tehnike napovedi Nasinih astronomov niso stoodstotne. Sicer tudi zemeljski vremenarji včasih napovedujejo drugačno vreme, kot ga trenutno vidimo skozi okno. Svetloba kometa je odvisna od tega, kako blizu Sonca ga nese njegova pot in kakšno sestavo ima. Ker so izračunali, da bo to srečanje razmeroma zelo bližnje, utegnemo res videti pravi spektakel na nočnem nebu.

Repaticam so ljudje od pradavnine pripisovali poseben pomen. Svetila naj bi na nebu nad Betlehemom ob Kristusovem rojstvu. Pa tudi vojne naj bi napovedovale. Katastrofikom, ki z neverjetno vnemo oznanjajo konec sveta ob koncu letošnjega leta, bi svetlobomet kometa še kako prav prišel kot dokaz, da se Maji s svojem koledarjem niso šalili … Samo nekaj ne gre prezreti: že jamski človek je narisal repatico na skalo v svoji votlini, ljudje pa še vedno tacamo po tem svetu, ki ga ni in ni konec.