MIHA REMEC

Politična tragikomedija

Slovenski državljani že nekaj dni opazujemo tragikomično igro predsednika vlade in stranke SDS Janeza Janše ter ljubljanskega župana in predsednika največje opozicijske stranke Zorana Jankovića potem, ko sta s poročilom protikorupcijske komisije obdolžena suma korupcijskih poslov. Oba se kot klopa držita oblasti.

Jankovića so botri sicer pripravili, da je »zamrznil« predsedovanje v stranki, a veselo še naprej županuje, Janša pa je z zvesto (100%) podporo vrha svoje stranke sprožil plaz nasprotnih obtožb zoper osebe v protikorupcijski komisiji in voditelje strank v vladni koaliciji, ki zahtevajo njegov odstop s premierskega stolčka; strankina ovaduško – obveščevalna mreža je privlekla na plano vse možne in nemožne »grehe« tistih, ki so se drznili dregniti v vodjo, sam pa je napovedal tožbo na upravno sodišče, kjer naj bi dokazal neomadeževanost. Podpora Janši je prišla tudi od cerkvenih krogov, čeprav je ljudski glas, ki je po starem reklu božji glas, povsem na drugi strani.

Gledano iz kakšne severne dežele z utrjeno demokracijo, je vse skupaj balkansko – mediteranska politična komedija, za nas pa bo, če se kmalu ne razvozla pat pozicija, katero sta povzročili največja pozicijska in največja opozicijska stranka – tragikomedija. Kajti oba klopa bo treba »vun ftrgati«.