MIHA REMEC

Pilot neprišteven …

Zamislite si, da letite s potniškim letalom nad oblaki in vas stevardesa nenadoma obvesti: »Privežite se, naš pilot ni več prišteven!« Čisti brezup: lahko samo molite, preklinjate ali padete v nezavest. Na to sem pomislil te dni, ko resni časopisni komentatorji in tudi gospodarstveniki odkrito govorijo o neprištevnosti predsednika vlade, ki svojimi črnogledimi izjavami spodkopava ugled naše države v svetu. In še nekaj me skrbi. Ima naš pilot kopilota?

Je pa nekaj res. Pilot letala, kapitan ladje, voznik avtobusa in končno tudi voznik avtomobila, gre skozi več ali manj strogo sito, strokovno in psihofizično, da dobi licenco za prevoz ljudi. In so zavezani občasnim kontrolam. Na lastni koži sem to izkusil; vozniško dovoljenje so mi po osemdesetem letu podaljšali šele po kontrolnem pregledu pri zdravniku medicine dela, okulistu in prometnem psihologu, ki je razen reakcijskih testov še osebno preveril moje vozne sposobnosti. Predsedniki držav in vlad, za katere stranke naredijo predvolilno kampanjo in jih voli(vci) ali poslanci izvolijo, pa lepo sedejo za krmilo in zavozijo državo v nulo. Nobenega testa, nobenih psihologov, nobenih prištevnostnih kontrol, čeprav zgodovina kaže, da so človeštvo v najhujše vojne največkrat pahnili dokazano neprištevni voditelji.

Združeni narodi bi morali vzeti zadevo v roke in uvesti svetovno licenco za voditelje, če hočemo rešiti ta svet pred obsedenci s fiksno idejo, da so oni edini zmožni voditi državo.