MIHA REMEC

Obvezne obveznice

Po skrajnem črnogledenju vladnega vrha, da bomo še pred božičem ostali brez ficka v državni blagajni, je šel omledni finančni minister v nabirko posojil čez veliko lužo v Ameriko. Zdaj naj bi si državljani oddahnili: za obveznice slovenske države je bilo veliko zanimanja, a tudi visoke obresti, ki jih bom plačevali. Toda zadolžitev je bila obvezna, se izgovarja vlada, drugače ni šlo …

Mnogi finančni strokovnjaki pravijo, da bi bilo to posojilo znatno cenejše, če bi se zadolžili lani ali predlani in če ne bi vlada javno grozila z državnim bankrotom. Sicer ni treba biti izvedenec, da se vprašaš, ali je res bilo treba zastaviti te obvezne obveznice v Ameriki? Mar ne bi bili Slovenci pripravljeni kupiti od države nekakšne obvezne obveznice in skupnimi močmi prebroditi hude čase? Nekako v obrnjenem smislu, kot je po osamosvojitvi vlada razdelila državljanom certifikate na račun privatizacije in razdelitve imetja bivše države.

Sem prepričan, da bi državljanske obvezne obveznice izpeljali, vendar ne s to vlado in voditelji, ki so v tranzicijski privatizaciji že enkrat oplenili državo. Nekaj zaupanja je med oblastjo in ljudstvom v takem primeru le potrebno.