MIHA REMEC

Magija in misterij magisterijev

Podmladkarji Janševe stranke so vzeli pod računalniški drobnogled magistrsko nalogo mandatarke za novo predsednico vlade Alenke Bratovšek in pokracano besedilo slovesno prinesli v državni zbor kot dokaz plagiata (prepisa). Lov na prepisovanje in ponarejevanje magistrskih nalog je postal zadnje čase magično orožje pri obračunavanju s političnimi nasprotniki in se spreminja v pravi misterij strankarskih dvobojev.

Janševi mladci in mladenke pač vneto izvajajo misli svojega vodje, čeprav bi bilo dobro, da bi najprej prebrali njegovo obramboslovsko magistrsko nalogo, v kateri izdatno prepisuje socialistične mislece … Sicer pa zasluži resen razmislek dejstvo, da lovci nimajo razjasnjenih pojmov o teži plagiata in ponaredka. Ponaredek je nedvomno kaznivo dejanje, medtem ko o plagiatu lahko razsoja samo znanstvena stroka s področja, katerega se magistrska naloga ali doktorska diploma dotika. Računalniška primerjava prepisov posameznih strani in stavkov, še zdaleč ni zanesljiva.

Ker se množijo zasebne univerze, postaja vprašanje kriterijev za plagiatorstvo še bolj občutljivo. Tudi študij »ob« delu, ki je največkrat študij »med« delom, je po svoje vprašljiv. Naposled, kaj pa odgovornost mentorjev in izpitnih komisij, ki so nedvomno krive, če so potrdile plagiatorski magisterij?