MIHA REMEC

Lopovščina

Na kongresu stranke Nova Slovenija je ponovno izvoljena predsednica Ljudmila Novak. Ob tej priložnosti je med drugim odločno izjavila, da ta hip ni nobene alternative sedanji Janševi vladi, v kateri sodeluje. Tudi ne pristaja na sodbo ulice, da so vsi lopovi. Slovnično in pravopisno ima dama prav. Tako v slovarju slovenskega jezika kot pravopisu je lopov zgolj moškega spola …

Torej edino žensko ministrico v trenutni vladi, in če se ne motim tudi edino žensko voditeljico stranke v Sloveniji, ne more ulica zmerjati z lopovom, saj ženska oblika te besede preprosto ne obstaja. Čudno bi bilo slišati, če bi ulica skandirala »lopovi, lopovke«.

Sicer pa pustimo jezikoslovje jezikoslovcem. Nekaj drugega me moti. Kako lahko prva dama stranke, ki naj bi jo krasila krščanska načela, očita razjarjenemu ljudstvu sodbo o vsesplošnem lopovstvu, ko krščanski rek pravi, da je ljudski glas božji glas? In kako se ne zaveda, da so cerkvene banke in podjetja sodelovale pri slovenskem tranzicijskem ropu? Kristus ni poslal apostolov v svet kopičiti premoženje in prisvajati posvetno oblast, ampak širiti vero, upanje in ljubezen med ljudi.