MIHA REMEC

Grešno očetovstvo

Prava holivudska žafjnica okrog morebitnega očetovstva kardinala Franca Rodeta se je končala. Znanstveni test DNK je pokazal, da ni oče Petra S. To je kardinal skrajno čustveno razglasil na tiskovki in zaupal časnikarjem svoje bolečine, ki jih je prestajal zaradi natolcevanja o očetovstvu, ki naj bi pomenilo kršitev celibata. Izrazil je tudi veselje, da je opral svojo čast, čast svojcev in čast slovenske in vesoljne Cerkve.

V cerkvenih in pricerkvenih krogih je zavladalo zmagoslavno olajšanje in napoved sodnega preganjanja medijskih obrekovalcev. Ljubi bog, v kakšnem sprevrženem svetu živimo! Kakor da bi očetovstvo, pa čeprav bi se zgodilo v celibatni zavezanosti, bilo najhujše kar lahko duhovnik zagreši. In ga samo zaradi domnevnega očetovstva lahko cerkvena oblast kaznuje s premestitvijo iz domovine, kot se je to zgodilo nadškofu Uranu. Kar je sicer druga zgodba.

Preprosta, verna sorodnica, ki sem jo vprašal, kaj si misli o duhovniških celibatnih preglavicah, mi je rekla nekako tako: Saj oče biti ni smrtni greh … Tisto onegavljenje z denarjem je huje.

Ljudski glas je božji glas.