MIHA REMEC

Franceta Bučarja bučke

Eden naših osamosvojitvenih prvoborcev, France Bučar, se je te dni na televizijskih ekranih skoraj razjokal nad tem, kam je zašla naša Slovenija. Verjamem, da je resnično zgrožen nad dvajsetletnim strankarskim plenilstvom našega skupnega imetja, ampak mož je bil zraven, ko so ustanavljali to državo! Kot predsednik državnega zbora jo je celo slavnostno razglasil.

Slovenci smo se tako rekoč v en glas na plebiscitu odločili za samostojno državo. Ne pa o tem, kakšna bo ta država. Nismo se odločili za kapitalizem. Lahko bi ostali socialistična republika, lahko bi ohranili delavsko samoupravljanje, ki v bistvu niti ni bilo slabo. Nismo se odločili vračati državnega premoženja potomcem plemičev, veleposestnikov in vatikanski cerkveni državi. Nobenega referenduma ni bilo o privatizaciji in delitvi certifikatov državljanom, kar je bil rop stoletja, ki je omogočil tajkunstvo. In tako naprej in tako naprej.

Ves čas ste levo in desno usmerjeni politiki krojili to državo, ki je prišla na kant. Enkrat eni, drugič drugi. Ustvarjali ste ustavo, zakone, v glavnem pa podtalno basali svoje žepe. Nihče ni že na samem začetku rekel – stop! Zato, velecenjeni osamosvojitelj France Bučar, je prepozno metat bučke v glavo vlade, ki rine v stečaj državo zato, da bi jo kapitalisti na koncu dokončno poceni pokupili.