MIHA REMEC

Evropa – nobelovka!

Naša Evropska Unija, zveza držav, ki je še vedno v nastajanju, je dobila letošnjo svetovno Nobelovo nagrado za mir! Zaradi svojih prizadevanj za mir, spravo, demokracijo in človekove pravice. Odločitev norveške nagradne komisije je vzbudila v svetu presenečenje in celo posmeh, med večino Evropejcev pa prej zadrego kot slavnostno navdušenje …

Vsi vemo, kako je bilo denimo z evropskim mirovništvom in spravo med balkansko vojno po razpadu Jugoslavije, kjer sprave in miru še danes ni. Trepetamo za demokracijo in človekove pravice, ko nam v kapitalski bančni krizi grozijo z »evropskimi trojkami«, ki bodo skupaj s podkupljivimi vladami prevzele oblast v bankrotiranih državah.

V grški mitologiji je bila zibel Evrope Kreta, kamor je bog Zevs v podobi belega bika pripeljal etiopsko kraljično Evropo in ji zaplodil sina Minosa, kralja, po katerem se danes imenuje prva evropska civilizacija – Minojska … Prav tu, v Grčiji, pa danes Evropska unija nekulturno razpada.

Kako naj bomo ponosni na Nobelovo nagrado za mir, ko obenem beremo novico, da je vojska in policija nevtralne Švice, zaradi možnosti množičnih nemirov v sosednjih državah EU, v resni pripravljenosti?