MIHA REMEC

Črna maša

Nekatera obdobja v časih bivše države smo imenovali svinčene čase. Zdaj, dve desetletji po osamosvojitvi nismo le v svinčeno težkih, ampak tudi temačnih časih. Z vladnih vrhov je iz dneva v dan slišati same temačne in grozeče novice o grozi, ki nas čaka, če vlada ne bo dobila prostih rok, da nas po svoje reformira. Zato je ob novici o odpuščanju in nižanju plač novinarjem pri časopisni hiši Delo še posebej odjeknila izjava notranjega ministra Vinka Gorenaka, da je to dobra novica, ker bomo imeli zato več objektivnega poročanja …

Za koga več objektivnega poročanja? Iz te izjave, ni mogoče prezreti policijske in obramboslovske miselnosti iz nekdanjih svinčenih časov, da ima oblast tisti, ki obvlada medije. Čutiti pa je zraven ministrove privoščljivosti tudi žuganje tistim novinarjem, kateri bi »neobjektivno« odpirali vladi nevšečne teme, kot je bilo pred kratkim kardinalsko očetovstvo.

O objektivnosti novinarjev lahko presoja le bralstvo. Večinoma zna ločiti, kam pes taco moli in tudi kameleone prepozna. In upati je, da bomo te temačne čase, ki so zgrnili nad Slovenijo prebrodili, čeprav nam vlada poje črno mašo.